Blefaritis ali bakterijsko vnetje trepalnic je bolezen, ki jo povzročajo bakterije oz. pršica imenovana Demodex.
Ta se hrani z odmrlimi delci kože, umazanijo in lojem iz naših por. Zadržuje se na trepalnicah pri korenu oz. v ali okoli lasnega mešička same trepalnice. Običajni simptomi se kažejo kot prhljaju podobne luske ali zaspančki, ki se sprijemajo na trepalnice in robove vek. Bolezen lahko povzroči srbenje, rdečico, otečene veke in v najslabšem primeru – v kolikor ne začnemo umivati oz. zdraviti predela – trajno izgubo trepalnic.

Demodex pršica pod mikroskopom Podaljševanje trepalnic Katja Pečnik umivanje trepalnic
Demodex pršica slikana pod mikroskopom

Blažje oblike bolezni lahko uspešno zdravite sami doma z redno higieno umivanja oči s čistilno peno, ki je namenjena trepalnicam oz. celotnemu predelu oči in vekam, ter seveda redno umivanje obraza. To bi moralo priti v navado vsem, ki uporabljajo makeup – tudi tistim, ki ne nosijo podaljšanih trepalnic! 
Pri težjih oblikah bolezni je treba stranke napotiti na pregled in zdravljenje k specialistu oftalmologu, kjer vam bodo predpisali antibiotično mazilo ali protivnetne kapljice.

Na podlagi izkušenj z mojimi strankami, so imele Blefaritis tiste, ki uporabljajo puder, oz. makeup ( Demodex to obožuje, se pridno hrani z vso to “umazanijo” in se lepo “sprehaja” po tvojem obrazu in trepalnicah – v kolikor si pred spanjem dobro ne umiješ obraza in oči! ) in pa tista dekleta, ki si trepalnice umivajo samo z vodo ali pa še to ne, ker so mislile, da bodo trepalnice zato prej odpadle.

Blefaritis oz. demodex pršica Katja Pečnik

“Predstavljajte si, da bi si lase umivale samo z vodo in jih ne bi razmastile s šamponom…s trepalnicami je enako! Trepalnice je potrebno umivati s peno vsak večer pred spanjem – micelarna vodica nikakor ni dovolj, saj le tako odstranimo vso morebitno umazanijo na očeh. Stranke, ki so si nato pričele umivati trepalnice, so mi poročale, da se je v roku 3 – 5 dneh vidno izboljšalo stranje, do naslednjega obiska refila, pa Blefaritisa ni bilo več.”

Več o higieni trepalnic in katere čistilne pene predlagam mojim strankam, pa si lahko preberete na tej povezavi →   Umivanje umetnih trepalnic, ali si lahko zmočim podaljšane trepalnice?

Deli objavo s prijatelji